Deze website maakt gebruik van cookies

Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten
Antwoorden op vragen over
Windpark Groote Haar

Veelgestelde vragen

Ik ben voor groene energie, maar waarom zou ik investeren in Windpark Groote Haar?

Zonder financiële steun van de inwoners komt er geen windpark. Er gaat veel geld zitten in de realisatie van het windpark. Omdat we bij dit project samen optrekken met Eneco, moeten we ook voor 50% bijdragen in de kosten. Dat geld lenen we voor een deel van onze leden, betrokken inwoners uit de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Dat gaat gelukkig goed. Het geld voor de voorbereidingen hebben we al binnen, maar er is veel geld nodig. We zijn daarom heel blij als je straks wilt investeren in de windmolens. En het levert je veel op: een mooie rente, je levert een bijdrage aan de opwek van groene energie in je regio en je investeert in de lokale samenleving. Vanaf maart 2020 kun je investeren in de bouw van de windmolens. Houd deze website in de gaten of word lid dan ben je als eerste op de hoogte. Of meld je aan voor de nieuwsbrief (onderaan deze pagina).

Waarom werkt Energiecoöperatie de Knotwilg samen met Eneco?

De gemeente Gorinchem koos Energiecoöperatie de Knotwilg en Eneco uit om samen het windpark te realiseren. Dat doen we onder de naam: ‘Energie Groote Haar BV’. Eneco en De Knotwilg zijn ieder voor 50% eigenaar van het windpark en delen ook samen in de kosten. We vullen elkaar goed aan. Eneco heeft de technische kennis, ervaring en faciliteiten om het windpark te realiseren. De Knotwilg beschikt over de kennis en contacten om bewoners de vruchten te laten plukken van windmolens. Zo geven we samen een groene boost aan onze leefomgeving.

Zijn zonnepanelen niet beter, daar hebben omwonenden minder last van?

Zonnepanelen leveren net als windmolens groene stroom, maar alleen als het licht is. De opbrengst is in de winter veel minder dan in de zomer. Windmolens draaien dag en nacht en brengen ook in de winter veel op. Met windmolens heb je dus veel meer rendement. Daardoor kunnen meer mensen profiteren van groene stroom uit eigen streek.

Hoe worden inwoners in de directe omgeving van Groote Haar betrokken?

We zijn persoonlijk langs geweest bij mensen die in de directe omgeving van Windpark Groote Haar wonen. We  spraken met hen over de komst van de windmolens en wat zij belangrijk vinden. Een aantal van hen werd direct lid van Energiecoöperatie de Knotwilg. Ook in de toekomst blijven we met de omwonenden in gesprek over de voortgang van Windpark Groote Haar. Zo blijven ze goed geïnformeerd en kunnen ze meedenken en meepraten over de ontwikkelingen. 

Kan ik meedoen, zonder dat ik stroom afneem?

Ja dat kan. Je kunt ons geld lenen voor de bouw van het windpark met een prima rendement (wij streven naar minimaal 5% als de molens stroom produceren) Kijk ook bij het antwoord op de vraag Hoe en wanneer kan ik deelnemen in Windpark Groote Haar?

Hoe en wanneer kan ik deelnemen in Windpark Groote Haar?

Wil je helpen Windpark Groote Haar te realiseren en investeren in het windpark? Fijn! Word lid van Energiecoöperatie de Knotwilg. Daarna kun je in de windmolens investeren. Vanaf maart 2020 kun je investeren in Windpark Groote Haar. Dan halen we de rest van het benodigde geld op om de bouw en exploitatie van de windmolens te bekostigen. Je krijgt gegarandeerd 5% rente over je inleg (vanaf dat de molens draaien). Kijk hier voor meer informatie over deelnemen.

Kan ik mijn geld terugkrijgen?

We vragen je het toegezegde geld over te maken, nadat het definitieve bouwbesluit is genomen. De eerste jaren vergoeden wij rente over je inleg en na een aantal jaren, als er voldoende reserves zijn opgebouwd, gaan we het van jou geleende geld volledig terugbetalen. Dit doen we binnen 15 jaar na de start van de productie. In de tussentijd kun je de lening overdragen aan iemand anders.

Wat verwachten jullie aan rendement als de molens draaien?

We verwachten een rendement van naar schatting minimaal 5%. Het exacte percentage is moeilijk in te schatten. Het rendement hangt bijvoorbeeld af van de weersomstandigheden. Ook moeten we een lening afsluiten bij de bank die 80% van de bouwkosten dekt. De voorwaarden waaronder we geld lenen, zijn van invloed op het uiteindelijke rentepercentage. Maar op basis van ervaring is 5% of 6% een reële schatting.

Hoe groot zijn de windmolens van Windpark Groote Haar?

De hoogte van de as waar de wieken omheen draaien, is waarschijnlijk 120 m boven het maaiveld. Dit is wat maximaal is toegestaan. Ter vergelijking: de windmolens bij Hardinxveld hebben een ashoogte van 108 m. De wieken zijn ca. 55 m lang. De tiphoogte (hoogte van de bovenste punt van de wiek in de hoogste stand) is dan 175 m.

Hoeveel stroom levert een windmolen?

We verwachten dat de molens samen 20 miljoen kilowattuur per jaar opwekken en dat zeker 20 jaar lang. Bij een gemiddeld gezinsverbruik van 3300 kWh per jaar is dit voldoende voor ruim 6000 huishoudens. De energie die gebruikt wordt bij de productie van de molens en de bouw is al na een paar maanden terugverdiend.

Wat gebeurt er als de molens versleten zijn?

We verwachten dat de molens 25 jaar mee kunnen. Vanaf het moment dat de windmolens draaien, betalen we het geld dat we hebben geleend van onze leden en de bank binnen 15 jaar terug (dit zijn leningen om de realisatie en exploitatie van de molens mogelijk te maken). Als de leningen zijn afgelost, is de molen van ons en bepalen we samen tijdens een ledenvergadering hoe het verder gaat.

In hoeverre heeft de omgeving last van de windmolens?

Een windmolen maakt geluid en geeft een slagschaduw (bewegende schaduw van de wieken). Dat kan hinderlijk zijn als je in de buurt woont.

  • De mate van geluidshinder hangt af van een aantal factoren. Het heeft te maken met de afstand tussen je woning en de windmolen. Maar ook met de windrichting, de windsnelheid en de geluiden in de omgeving. Windpark Groote Haar ligt vlakbij de A15 en de A27; snelwegen met veel autoverkeer dat het geluid van de windmolens grotendeels zal overstemmen.
  • De overlast van slagschaduw voor de direct omwonenden, beperken we door de molens bepaalde perioden stil te zetten. Er wordt dan eventjes geen stroom opgewekt. Maar dit energieverlies is te verwaarlozen als je kijkt naar de totale periode waarin wel energie wordt opgewekt.

Is het fiscaal aantrekkelijk om te investeren?

Het is aantrekkelijk om te investeren omdat u over de rentevergoeding geen inkomstenbelasting betaalt. De coöperatie keert de rente uit na vennootschapsbelasting. En het rentepercentage van 5 tot 6% is ook aantrekkelijk als je het vergelijkt met de rente die je bij de bank krijgt.

Volg ons

Contactgegevens

Energie Coöperatie De Knotwilg UA

kvk  59480726
btw NL 853514872
bank NL73RABO0136540791

info@energiecooperatiedeknotwilg.nl
Postadres: (wij geven de voorkeur aan digitaal per mail)

Privacyverklaring